Wyjątkowo smaczny obiad. Pieczone ziemniaki z czosnkiem w rękawie. Mistrzowski przepis

W naszych domach najczęściej podajemy do obiadu puree ziemniaczane. Czasami dla odmiany ugotujemy ziemniaki w mundurkach, podsmażymy ziemniaki w patelni, udusimy…

Pomimo że są one najbardziej lubianym dodatkiem do dań, czasami chciałoby się zjeść je w innym wydaniu. Ziemniaki z czosnkiem pieczone w rękawie to bardzo oryginalny smak, który świetnie sprawdzi się, gdy zechcemy urozmaicić nasze obiady.

Przygotowanie ziemniaków jest bardzo proste. Nie musimy stać nad kuchenką z kipiącą wodą, czy z pryskającym z patelni olejem. Po umieszczeniu ziemniaków z przyprawami w piekarniku, możemy zająć się swoimi sprawami.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Pęczek świeżej pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • Pieprz oraz przyprawa do ziemniaków
  • Rękaw do pieczenia

Przygotowanie

Obierz ziemniaki. Większe pokrój na ćwiartki. Jeśli korzystasz z młodych ziemniaków, możesz upiec je w mundurkach. Ziemniaki ponakłuwaj wykałaczką w kilku miejscach. W dużym naczyniu wymieszaj oliwę z musztardą, przyprawami oraz z drobno posiekaną pietruszką i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.

Dodaj do marynaty ziemniaki i dokładnie wymieszaj. Przyprawione ziemniaki umieść w ponakłuwanym rękawie do pieczenia. Następnie umieść rękaw na blaszce w piekarniku.

Piecz je około 40-60 minut w temperaturze 180-200 stopni. Aby ziemniaki miały złocisty kolor, dziesięć minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw i nastaw funkcję grillowania. Smacznego! Ziemniaki pieczone w ten sposób smakują rewelacyjnie. Próbowałam wielu przepisów, ale ten jest dla mnie najlepszy.

Jeśli ci smakowało, podziel się przepisem ze znajomymi w mediach społecznościowych.

error: Treść zabezpieczona !!