Zamiast sklepowego chleba przygotowałam słynne czosnkowe naleśniki: Ciasto wyrabia się w 3 minuty, pęcznieją jak balon na patelni.

Te naleśniki są przygotowywane po prostu bez ugniatania lub zakwaszania ciasta. Dobrze komponują się na przykład z curry lub możesz dodać składniki do sałatki i zwinąć je jak burrito, lub możesz użyć ich do różnych dań, takich jak tortille.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 g soli (1 łyżeczka)
  • 3 g cukru pudru (1 łyżeczka)
  • 10 g masła (1 łyżka stołowa)
  • 18 g mielonego czosnku (1 łyżka.)
  • 25 g posiekanej zielonej cebuli (2,5 PL)
  • 380 ml wody

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól i cukier.

Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Wlać roztopione masło.

Na koniec stopniowo dolewaj wody. Wymieszaj trzepaczką. Dobrze wymieszaj, aż grudki mąki znikną.

Rozgrzej olej na patelni na małym ogniu. Następnie delikatnie wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem.

Łyżką nabierać ciasto. Wlać do miski i rozprowadzić w kółko. Smaż naleśniki w średnio-niskiej temperaturze.

Delikatnie dociśnij krawędzie. I obracamy naleśnik. Kiedy zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza, zwiększ ciepło do średniego, aby powstały jeszcze większe pęcherzyki.

Często obracaj patelnię , aby równomiernie rozprowadzić ciepło. Miękki, puszysty naleśnik można podać np. z ulubionym sosem.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!