Jak zrobić przyprawę czosnkową, którą odmienisz każdą potrawę. Dzięki niej każde danie zyskuje bogaty aromat

Dziś zdradzę Wam świetny sposób jak samodzielnie przygotować znakomitą czosnkową przyprawę. Dzięki niej każde danie zyskuje bogaty aromat, ale nie będziesz się męczył z przykrym zapachem z ust.

Domowe przetwory czy przyprawy zawsze inspirują do przygotowania pysznych dań, a ze świeżymi przyprawami są znacznie smaczniejsze.

CZOSNKOWA PRZYPRAWA

Przyprawę tę można przygotować bez dodatków i zrobić 100 g naturalnego proszku czosnkowego z 3 główek świeżego. Alternatywnie możesz zrobić domową przyprawę z czosnkiem i suszonymi ziołami, a tym samym podwoić ilość oryginalnej przyprawy.

Przygotowanie przyprawy jest bardzo łatwe, jeśli masz w domu blender. Ale nawet jeśli go nie posiadasz to poradzisz sobie równie prosto.

SKŁADNIKI

  • 3 główki czosnku

PRZYGOTOWANIE

Obierz ząbki czosnku. Następnie zmiel czosnek w blenderze. Masę czosnkową połóż cienką warstwą na blachę do pieczenia i susz w temperaturze 50 stopni. Sprawdzaj okresowo czy czosnek jest gotowy. Powinien być suchy i kruchy. Gdy już ostygnie, zmiel go w młynku do kawy lub moździerzu i przesyp do hermetycznego pojemnika.

Jeśli nie masz blendera, możesz zetrzeć czosnek na tarce lub przepuścić go przez praskę.

Włoska przyprawa

Gremolata to włoska mieszanka ziół i czosnku o obłędnym cytrynowym aromacie. Dodaje się ją do dań mięsnych, gulaszów i owoców morza. Świetnie sprawdza się także w różnych sosach i przekąskach, można ją dodać do sałatki lub po prostu pomarnować na kanapkę.

SKŁADNIKI

  • 4 główki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól dla smaku

PRZYGOTOWANIE

Obierz i posiekaj czosnek w blenderze. Włóż tam także pęczek pietruszki. Cytrynę umyj, wysusz. Zetrzyj skórkę z cytryny.

Wyciśnij sok z cytryny dodaj ją wraz ze skórką do blendera, wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę czosnkową przenieść do słoika i przechowuj w lodówce. Życzę dużo kuchennych inspiracji!

error: Treść zabezpieczona !!