Prosty przepis z notatnika mojej mamy: Pasta czosnkowa na kanapki – Od dawna jem i nie choruję.

Zimą, gdy trudno o dostateczną ilość świeżych owoców i warzyw w diecie, warto wykorzystać potencjał tych, które wcześniej zebraliśmy.

By móc się w pełni cieszyć ich smakiem, najlepiej przyrządzić z nich przetwory. Przykładem zdrowego warzywa jest czosnek. Znany jako naturalny antybiotyk, posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Można z niego  stworzyć choćby pastę czosnkową.

Potrzebne składniki:

  • czosnek – około 250 g
  • oliwa z oliwek – 30 ml
  • łyżeczka soli
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Będziesz potrzebować sterylnego słoika o pojemności 300 ml. Dobrze go wyparz i osusz. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Możesz wykorzystać w tym celu blender.

error: Treść zabezpieczona !!