Chcesz poznać przepis, dzięki któremu zapewnisz sobie zdrowie. Dzięki niemu już od kilku lat nie choruję, a dodatkowo udało mi się schudnąć i pozbyć opuchlizny.

Napój wykonany na bazie czosnku i liści laurowych wspomaga trawienie, pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, wspiera odporność i eliminuje bóle mięśniowe.

Naturalne sposoby wykonane w domowym zaciszu często okazują się znacznie lepsze i bezpieczniejsze dla organizmu niż kupione w sklepie. Wypróbuj tę herbatę czosnkowo-laurową i przekonaj się, jak dobroczynny wpływ na Twoje samopoczucie będzie miała. Lecznicze właściwości, które wykazują użyte do przepisu składniki, chronią przed różnymi chorobami i wspierają kontrolę wagi.

Dlaczego warto spożywać czosnek?

Czosnek jest od setek lat znany w medycynie naturalnej. Jego substancje czynne, na czele z allicyną, przyczyniają się do ogólnego poprawienia stanu zdrowia. Czosnek często poleca się w okresach obniżonej odporności, gdyż realnie wpływa na podniesienie odporności. Dostarcza nam szereg witamin i składników odżywczych – witaminy A, B, C, E, chrom, krzem, jod, selen, siarkę, żelazo oraz aminokwasy.

Całkowicie naturalny antybiotyk

Czosnek, ze względu na swoje cenne właściwości, wykazuje działanie przeciwwirusowe. Oprócz tego sprawdza się również w łagodzeniu objawów cukrzycy, alergii oraz bólów zęba. Oprócz tego pomaga w chudnięciu i zachowywaniu prawidłowej wagi, pozytywnie działa na wątrobę i wzmacnia kości.

Co cennego ma w sobie liść laurowy?

Liście laurowe również wspierają procesy trawienne, lecz nie jest to ich jedyna korzyść. Przynoszą korzyści dla układu sercowo-naczyniowego oraz oddechowego, zapobiegają zakwaszeniu organizmu i łagodzą przebieg stanów zapalnych.

Przepis na herbatę czosnkowo-laurową

Dzięki wypijaniu tego napoju odczujesz ulgę w problemach trawiennych, pozbędziesz się bólów mięśni, wyleczysz stany zapalne i skutecznie wesprzesz odporność.

Składniki:

  • 500 ml wody;
  • 3 liście laurowe;
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Do wrzącej wody dodajemy liście laurowe i gotujemy przez około trzy minuty. Do tak przygotowanej mikstury dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, zestawiamy garnek z ognia i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy na bok i czekamy, aż osiągnie pożądaną temperaturę. Przed wypiciem możemy jeszcze dodać miodu. Latem można spożywać napój na zimno, z dodatkiem soków owocowych.

Najlepiej jest sięgać po dwie filiżanki herbaty dziennie – raz na czczo i raz przed pójściem spać. Po upływie dwóch tygodni kuracji należy zrobić siedmiodniową przerwę.

Przeciwwskazaniami do picia napoju jest ciąża i spożywanie niektórych leków (warto zasięgnąć porady lekarza). Nadmierne spożycie liści laurowych prowadzi do senności, biegunki i bólów głowy.

Copy