Wyciśnij sok z 3-4 cytryn, aby uzyskać około 3/4 szklanki soku (180 ml). Opcjonalnie zetrzyj skórkę z jednej cytryny. W dużej misce połącz sok z cytryny, skórkę cytrynową (opcjonalnie) i mleko skondensowane. Mieszaj dobrze przez 1 minutę, aż masa będzie gładka i jednolita. Wstaw masę cytrynową do lodówki na około 5 minut, aby lekko zgęstniała.
Zmiel 300 g ciasteczek cynamonowych w blenderze lub włóż je do plastikowej torebki i rozgnieć wałkiem do ciasta. Ułóż warstwę zmielonych ciasteczek na dnie regulowanej ramki do pieczenia o wymiarach 20 × 22 cm. Wylej na wierzch połowę masy cytrynowej, równomiernie rozprowadzając. Nałóż kolejną warstwę ciasteczek, a następnie wylej resztę masy cytrynowej.
Przykryj i wstaw deser do lodówki na 3-4 godziny przed podaniem, aby masa dobrze stężała. Po 4 godzinach wyjmij deser z lodówki. Zmiel pozostałe ciasteczka lub włóż je do plastikowej torebki i rozgnieć wałkiem do ciasta. Opcjonalnie dodaj 1 łyżeczkę cynamonu do zmielonych ciasteczek i posyp nimi wierzch deseru.