Cynamonowe marzenie ze śmietaną: Jedno niesamowicie miękkie i pyszne ciastko, najlepsze z kawą.

Doskonałe ciasteczko, które można zrobić w różnych wariantach i z budyniem o różnych smakach. Zdecydowanie spróbuj, nie pożałujesz.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 20 dkg cukru kryształu
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • 2 kwaśne śmietany + cukier waniliowy
  • 1 bita śmietana w proszku (można pominąć)

Przygotowanie:

Ubij 4 całe jajka z cukrem pudrem, następnie dodaj olej, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na wyższą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Budyń ugotować: 1 litr mleka, 3 budynie waniliowe, 5 łyżek cukru.

Na ciasto wylewamy jeszcze gorący budyń. Wyrównujemy szpatułką i dopiero teraz pieczemy wszystko ok. 20-25 minut w 180°C. Krem: Krem wyłożyć na upieczone, lekko przestudzone ciasto. 2 kwaśne śmietany zmieszane z 2 cukrami waniliowymi i bitą śmietaną w proszku (można pominąć bitą śmietanę, jeśli jej nie masz).

Posypać obficie cynamonem i podawać. Uwaga, ciastko można też zrobić tak, że tylko 1/2 budyniu ułożymy na nieupieczonym cieście, a resztę po upieczeniu (można też ubić na nim kostkę masła), wówczas warstwa budyniowa będzie się ładnie wyróżniać na ciastku . 🙂

error: Treść zabezpieczona !!