Ta smażona cukinia jest smaczniejsza niż mięso. Uwielbiam tak przygotowaną. Idealna na obiad.

Z cukinii możemy przyrządzić dziesiątki przeróżnych dań. To uniwersalne warzywo, które można gotować, smażyć, upiec, udusić, a także zrobić z niego dżem.

Oto kolejny przepis na potrawę z cukinii w sosie czosnkowo-orzechowym, która z pewnością przypadnie wam do gustu. Danie można przygotować na obiad zamiast mięsa, a także podawać jako przekąskę lub sytą sałatkę.

Składniki

  • średniej wielkości cukinia
  • ząbki czosnku (3 sztuki)
  • pęczek pietruszki
  • posiekane orzechy włoskie (1 łyżka)
  • olej roślinny do smażenia oraz dressingu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie sałatki z cukinii

Umyj cukinię i obierz ze skórki. Przekrój następnie na pół i usuń nasiona jeśli jest już dojrzała. Młodej cukinii nie trzeba obierać ze skórki i nasion.

Warzywo pokrój na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć na nią cukinię i smaż, aż będzie mieć złoty kolor i zmięknie.

Nie wydłużaj smażenia, aby z cukinii nie zrobiła się papka. Jeżeli nie posiadasz dużej patelni możesz cukinię smażyć porcjami. Kiedy kawałki warzywa już się przysmażą odłóż je na talerz, aby przestygły.

Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez prasę. Umyj natkę pietruszki i drobno posiekaj. Zmiażdż orzechy włoskie i wymieszaj je z czosnkiem, pietruszką i orzechami.

Dodaj trochę soli i pieprzu do smaku oraz niewielką ilość oleju roślinnego. Przygotowany sos połącz z cukinią.

Tak przygotowaną cukinię można podawać na obiad. Jej niezwykły smak i aromat docenią także osoby, które nie przepadają za tym warzywem!