W sobotni wieczór robię to ciasto na cały tydzień – Dzięki temu przepisowi będziesz mieć świeże bułki co dzień, bez wychodzenia z domu.

Nie każda z gospodyni domowych ma czas lub chęci codziennie ugniatać ciasto.

Dziś pokażemy, w jaki sposób zaoszczędzić mnóstwo czasu, a jednocześnie cieszyć się świeżutkimi, pachnącymi, jeszcze parującymi wypiekami od poniedziałku do niedzieli, bez bałaganu czy niepotrzebnego stresu.

Ciasto według naszego przepisu można bez problemu przechowywać w lodówce, co wcale nie odejmuje mu walorów i smaku. Z niego zawsze uda się przyrządzić wspaniałe chleby, bułki i wiele więcej.

Do przygotowania ciasta na wypieki potrzeba:

  • 650 gramów mąki;
  • 250 mililitrów mleka;
  • 200 gramów masła;
  • 100 gramów cukru;
  • 2 jajka;
  • 11 gramów suchych drożdży lub 33 gramy drożdży świeżych;
  • 1 łyżeczkę soli;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Zacznij od mleka i masła – mleko powinno być podgrzane, ciepłe, ale nie gorące, a masło rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej. Dodaj cukier oraz sól do mleka, dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj do mleka pojedynczo jajko oraz powoli dolej masło. Ponownie wymieszaj, by całość dobrze się złączyła.

Połącz mąkę z drożdżami, po czym dodaj je do płynnych składników. Przystąp do ugniatania ciasta. Formuj je rękami lub specjalną nasadką do wyrabiania, dopóki masa nie będzie gładka i jednolita, tzn. około 15 minut. Można także poradzić sobie mikserem – wrzuć składniki do miski, a po 20 minutach na włączonym trybie wyrabiania ciasta praca powinna być skończona.

Tak przygotowane ciasto przełóż do torebki foliowej i wstaw do lodówki.

W środku masa zgęstnieje, lecz następnego dnia dobrze się układa i pozwala odjąć odpowiedni kawałek na potrzeby przyszłych wyrobów.

Z ciasta możemy przyrządzić np. wyśmienite bułeczki z rodzynkami.

Wystarczy rozwałkować, wypełnić masę rodzynkami, ułożyć na blaszce do pieczenia w postaci zakręconych spiral.

Posmarować mieszanką żółtka oraz mleka przed włożeniem do piekarnika – po niecałych 30 minut wspaniałe śniadanie czeka. Gotowe!