Puszyste Ciasto z Owocami i Twarogiem: Szybki i łatwy przepis na najlepsze letnie ciastko.

Znaleźliśmy wspaniały przepis na domowe puszyste ciasto

Dzięki twarożkowi jest niesamowicie kremowa i jednocześnie miękka. Wypróbuj z owocami sezonowymi i owocami z puszki lub mrożonymi. Rezultat będzie fantastyczny za każdym razem.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 180 g cukru semoliny
  • 200 ml oleju
  • 200 mleka
  • 370g mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia

Nadzienie serowe:

  • 250g twarogu
  • 55g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • Owoce (opcjonalnie):
  • truskawki
  • jagody
  • maliny
  • wiśnie

Dodatkowo:

  • kawałki czekolady

Do posypania:

  • Cukier puder

Przygotowanie:

W przepisie wykorzystano truskawki i jagody, ale oczywiście możesz użyć dowolnych owoców, które masz w domu.

Ubij jajka z cukrem, aż się spieni. Dodaj olej, mleko i dobrze wymieszaj. Mieszamy również przesianą mąkę z łuskami kukurydzy i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy również cukier waniliowy, który nadaje ciastu piękny aromat. Gotowe ciasto układamy na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze (ja używam gruboziarnistej mąki lub kaszy manny). Teraz nadzienie serowe:

W misce wymieszaj twarożek, jajko i cukier. Dodać mleko i dobrze wymieszać. Na ciasto nakładamy łyżką nadzienie twarogowe – tworzymy „wyspy”.

Przygotujemy również owoce – wystarczy umyć jagody. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Nakładamy na ciasto. Gotowe – teraz upieczemy ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny – trzeba pilnować. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!