Smakuje po prostu bosko: Pyszne ciasto z jabłkami Wschodnia Bajka – jedna blacha to za mało.

Wschodnia bajka to ciasto, składające się z samych najlepszych składników. Jabłka, orzechy czy rodzynki… Połączone ze sobą tworzą prawdziwą eksplozję smakową.

Składniki na ciasto Wschodnia bajka:

  • 65 ml oleju roślinnego,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 3 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 g cukru wanilinowego,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g suszonych moreli,
  • 50 m koniaku,
  • 150 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder – do smaku.

Sposób przygotowania:

Na wieczór przed robieniem ciasta zajmujemy się suszonymi owocami – rodzynkami i morelami. Myjemy je i osuszamy, kroimy na drobne kawałki, następnie zalewamy koniakiem. Zostawiamy tak na całą noc.

Zamiast koniaku możemy użyć mocnej herbaty lub ciepłej wody. Na suchej patelni prażymy orzechy i rozgniatamy na niezbyt drobne okruchy.

Do miseczki wsypujemy 70 g cukru i dodajemy cynamon oraz przygotowane wcześniej orzechy, wszystko razem mieszamy. W osobnej misce ubijamy jajka. Pozostały cukier łączymy z cukrem wanilinowym i małymi partiami dodajemy do ubijanych jajek.

Cienkim strumieniem, do jajek wlewamy 60 ml oleju. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie gęstnieć.

Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Posypujemy je skrobią.

Naczynie do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy olejem. Połowę ciasta wlewamy do formy i wykładamy na to połowę orzechów oraz połowę jabłek.

Odcedzamy owoce z płynu i rozkładamy całość na jabłkach. Wylewamy pozostałą część ciasta, przykrywamy je jabłkami. Całość posypujemy resztą orzechów.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy 50-55 minut.  Aby orzechy się nie przypaliły, możemy przez pierwsze pół godziny przykryć ciasto folią.

Gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem. Gotowe.

error: Treść zabezpieczona !!