Każdy się zajadał i prosił o dokładkę: Szybkie ciasto czekoladowe, przygotowuje je w 15 minut.

Lubicie mega czekoladowe wypieki? Koniecznie spróbujcie tego przepisu.

Kilka minut przygotowań, a efekt? Cudowne, mocno czekoladowe, pyszne ciasto. Takie szybkie ciasto czekoladowe to doskonała propozycja do popołudniowej kawy lub na spotkanie z niespodziewanymi gośćmi. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

Na ciasto:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 ml mleko
  • 150 ml oleju
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej

Na polewę:

  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 30 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 100 g ulubionej czekolady

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i wszystko zaczynamy ubijać.

Stopniowo dolewamy mleko i olej, ciągle miksując. Następnie dodajemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy wszystko do połączenia składników.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy czekoladową polewę.

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, olej i skrobię.

Kolejno dodajemy kakao, mieszamy i gotujemy.

Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i gotujemy wszystko jeszcze 2 minuty do rozpuszczenia czekolady. Upieczone ciasto kroimy w kostkę, nakłuwamy wykałaczką i polewamy czekoladową polewą.

Odstawiamy do ostudzenia. Na koniec wszystko można dowolnie udekorować. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!