Do dekoracji (opcjonalnie):
Posmaruj wafle dżemem i ułóż na jednym z nich herbatniki.
Wlej do garnka 100 ml wody i dodaj 100 g cukru. Gotuj, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj masło, czekoladę i kakao.
Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodaj zmielone orzechy i pokruszone herbatniki.
Masę ułóż na herbatnikach, a następnie ponownie przykryj warstwą herbatników. Przykryj teraz herbatniki waflem z dżemem, który utworzy ostatnią warstwę deseru.
Na waflach postaw coś ciężkiego (np. tacę, a na niej 2 kartony mleka) i przechowuj w lodówce przez 2-3 godziny. W międzyczasie przygotuj lukier do dekoracji.
Przełóż połamaną białą czekoladę do rondelka, dodaj śmietanę i pozwól czekoladzie się stopić, ciągle mieszając. Następnie posmaruj nią górę wafla.
Rozpuść również gorzką czekoladę, dodaj do niej bitą śmietaną, udekoruj nią powierzchnię deseru.