Ciasto w trzech kolorach. Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil.

Ten pyszny trójkolorowy tort przyciągnie wzrok od pierwszego wejrzenia.

Dzięki nadzieniu twarogowemu pomiędzy dwiema warstwami ciasta plastry są przyjemnie giętkie, a pokrojony deser na stole od razu zachęca do spróbowania.

Składniki

Ciasto nr 1:

  • 300 g mąki półgrubej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 20 g kakao
  • 0,5 proszku do pieczenia

Nadzienie serowe:

  • 750 g twarogu
  • 2 całe jajka
  • 50 g masła
  • cukier do smaku

Ciasto nr 2:

  • 2 całe jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 100 ml oleju
  • 5 łyżek wody
  • 200 g mąki półgrubej
  • 0,5 proszku do pieczenia

Proces przygotowania

Ze składników na ciasto nr 1 w misce zagnieść zwarte ciasto i „przepchnąć” je palcami po całej powierzchni natłuszczonej blachy do pieczenia. Mieszając twarożek, miękkie masło i jajka, przygotuj nadzienie twarogowe. Posłodzić do smaku i rozprowadzić na warstwie ciasta kakaowego na blasze do pieczenia. Trzecią warstwę – ciasto nr 2 – wymieszać w misce na gładką masę i wylać na nadzienie twarogowe. Pieczemy powoli w umiarkowanej temperaturze.