Przygotowujemy sobie miskę, do której wsypujemy sodę oczyszczoną i dolewamy kefiru. Całość mieszamy. Do innego naczynia wbijamy jajko i dosypujemy szczyptę soli i szklankę cukru. Również mieszamy, najlepiej jest wykorzystać trzepaczkę.
Dolewamy oleju roślinnego oraz zawartość pierwszej miski. Mieszaninę musimy doprowadzić do jednolitej masy. Kiedy będzie już gotowa szykujemy sobie sitko i przesiewamy przez nie mąkę pszenną oraz kakao. Teraz mieszamy już wszystkie składniki razem, znów doprowadzając do jednolitej, aksamitnej niemalże masy.
W formie, w której będziemy piec – rozkładamy pergamin lub papier do pieczenia, który smarujemy masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a ciasto z miski przelewamy do przygotowanej już formy. Do nagrzanego odpowiednie piekarnika wsuwamy formę z ciastem i pieczemy przez 30 – 35 minut.
Następnie dzielimy ciasto na 2 części, odcinamy z nich górę i boki. Jedną część kładziemy na talerzu, smarujemy kremem i nakładamy drugą. Brzegi i wierzch ciasta również smarujemy kremem.
Kawałki ciasta, które zostały po odkrojeniu możemy zmielić i użyć do dekoracji na kremie.
Last Updated on 5 września 2020 by admin