Ciasto snickers bez pieczenia – Smak nie do opisania. Pyszny deser dla dorosłych jak i dzieci.

Ciasto snickers bez pieczenia, to pyszna i słodka propozycja na każdą okazję. To ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu.

Wystarczy kilka prostych składników, chwila czasu i gotowe. Takie ciasto bez pieczenia sprawdzi się nawet latem w upalne dni. Będzie idealna do kawy lub na świąteczny stół czy przyjęcie. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

Na spód:

  • 470 g herbatników
  • 4 łyżki naturalnego kakao
  • 80 g masła
  • 70 ml śmietanki kremówki

Na masę:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 220 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 125 g twarogu
  • 270 g orzeszków ziemnych

Na polewę:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 tabliczki ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Orzechy obieramy i drobno mielimy. Przygotowujemy krem do ciasta. Śmietankę ubijamy, pod koniec wlewamy mleko skondensowane nie przestając miksować.

Następnie dodajemy twaróg, wciąż miksując do połączenia składników. Na koniec dodajemy zmielone orzechy, mieszamy składniki. Krem wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy spód ciasta. Do garnuszka wkładamy pokrojone masło i wlewamy śmietankę. Garnuszek ustawiamy na palniku i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (mieszamy na koniec).

Herbatniki mielimy drobno w misie miksera, dodajemy naturalne kakao, mieszamy. Następnie do naszych herbatników z kakao wlewamy śmietankę z masłem. Mieszamy składniki.

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy pół mieszanki z ciasteczkami. Następnie nakładamy grubą warstwę kremu, znów warstwę z ciasteczkami i resztę kremu. Wyrównujemy górę ciasta i wkładamy je do lodówki w celu schłodzenia.

Przygotowujemy czekoladową polewę.

Śmietankę podgrzewamy w garnuszku po czym dodajemy do niej posiekaną czekoladę, mieszamy do uzyskania gęstej czekoladowej polewy.

Ciasto wyciągamy z lodówki, polewamy polewą i wkładamy znów do lodówki na około 2 godziny. Smacznego