Niepieczone ciasto z budyniem waniliowo-karmelowym. Niezwykle smaczne. Przepis.

Niepieczone ciasto z budyniem waniliowo-karmelowym – sposób przygotowania

Ciasta bez pieczenia są świetne, ponieważ nie wymagają długich i skomplikowanych przygotowań. W połączeniu z wysoką warstwą pysznej śmietanki i kremem budyniowym o karmelowym smaku otrzymujemy niedoścignione połączenie, do którego często i chętnie będziecie wracać. Jednocześnie przepis jest dość prosty i łatwo go zapamiętasz po kilku powtórzeniach.

Składniki

  • herbatniki Bebe – 400 g
  • budyń waniliowy – 2 torebki
  • cukier granulowany – 8 łyżek
  • mleko – 800 ml
  • śmietana do ubijania – 400ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 2 łyżki
  • usztywniacz do kremu – 2 torebki
  • gorzka czekolada – 60 gr

Karmel

  • cukier – 250 gr
  • cukier waniliowy – 1 torebka
  • śmietana do ubijania – 250 ml
  • masło – 400 gr
  • miód – 60 gr
  • sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Podziel ciasteczka na trzy trzecie. Przygotuj blachę lub blachę do pieczenia o odpowiedniej wielkości, przykryj ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą i rozłóż pierwszą trzecią ciastek jako korpus w dużym prostokącie. Cukier wsyp do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać.

Na tym etapie płynną śmietankę wlewamy do rozpuszczonego cukru i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. Następnie dodać do nich masło, cukier waniliowy, miód i szczyptę soli i dobrze wymieszać. Kontynuuj gotowanie mieszaniny, aż zgęstnieje do kremowej konsystencji. Następnie zdejmij z ognia i ułóż masę karmelową na biszkopcie.

Na wierzchu karmelu rozsmarować drugą warstwę ciasteczek i wstawić całą blachę do lodówki, aby karmel stwardniał na ciasteczkach, aw międzyczasie przygotować drugą warstwę, tym razem z kremem waniliowym.

Wlej 600 mililitrów mleka do rondla, dodaj do niego cukier granulowany i cukier waniliowy. Pozostałą ilość mleka wymieszać z budyniem waniliowym i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć na kuchence, wlej wymieszaną mieszankę budyniową i gotuj, aż zgęstnieje. Następnie zdjąć z pieca i lekko ostudzić.

Następnie ułóż budyń waniliowy na drugiej warstwie ciastek na torcie i przykryj pozostałymi ciasteczkami. Ubij bitą śmietanę na sztywną pianę, wymieszaj z usztywniaczem i ułóż na ostatniej warstwie ciasteczek. Na bitą śmietanę zetrzyj ciemną czekoladę i wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny.

Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!