Ciasto kawowe wykonane według poniższego przepisu jest pyszne i znika w ciągu chwili ze stołu zaraz po jego postawieniu.

Fantastyczne ciasto o aromacie kawy i niezwykle delikatnym smaku. Idealny szybki deser do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru (szklanka = 200 ml)
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 pełne łyżki skrobi (kukurydzianej lub pszennej)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki gorącej wody
  • 2,5 szklanki mleka
  • topiona czekolada i orzechy laskowe do polewy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Przygotujemy miskę, do której wsypujemy szklankę cukru. 4 jajka ubić na piankę z cukrem. Dodaj olej i wodę.

Wymieszać ręcznie trzepaczką. Przesiać mąkę do mieszaniny. Dodajemy również skrobię, proszek do pieczenia, wanilię i kakao. Dobrze wymieszaj, aby stworzyć jednolitą masę. Wlej ciasto do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni złocistobrązowego – przetestuj wykałaczką. Przygotujemy teraz kolejną mieszankę. Do naczynia wsyp kawę, cukier i zalej gorącą wodą.

Dodajemy również mleko i mieszamy. Upieczone ciasto skropić w formie mlekiem kawowym. Niech ciasto „napije się” . Gdy ciasto ostygnie, odwracamy je i dekorujemy według własnego gustu. Na przykład lukrem czekoladowym i orzechami – wyglądają pięknie.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!