Pieczone ciasto jogurtowe bez mąki i cukru – niezwykle miękkie i szybkie w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko 3 prostych składników

Ostatnio coraz częściej robię desery jogurtowe. Wśród moich ulubionych jest ciasto „Potłuczone szkło”. Jest niezwykle miękkie i szybkie w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko 3 prostych składników do jego przygotowania!

Nie dodaję do niego nawet cukru, bo używam słodzonego już jogurtu. Czasami biorę nawet z jakimiś dodatkami, na przykład truskawkami lub morelami. W ten sposób ciasto jogurtowe nabiera delikatnie owocowego smaku.

Składniki:

  • 400 g jogurtu
  • 4 jajka
  • 40 g skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

Wlej jogurt do głębokiej miski. Dodaj do niego  jajka. Ubij składniki, aż będą gładkie. Przesiej do miski skrobię kukurydzianą.

Dokładnie wymieszaj mieszaninę. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wlej masę jogurtową. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-50 minut.

Podawaj lekko schłodzone, ułatwi to porcjowanie. Możesz udekorować je ulubionymi owocami czy wiórkami czekolady. Życzę smacznego!