Proste, przepyszne ciasto budyniowe – rozpływa się w ustach, obłędny smak. Genialnie przepis!

Chyba każdy lubi od czasu do czasu zjeść budyń lub jakieś ciasto na deser. A co, gdyby połączyć te dwa desery? Przedstawiam wam przepis na przepyszne ciasto budyniowe.

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 litr mleka
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 250 g masła
  • 9 łyżek mąki
  • 12 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania

Rozbij jajka, a następnie oddziel białka od żółtek. Przy pomocy miksera ubij białka na sztywną pianę. Dołóż 6 łyżek cukru pudru i ubijaj dalej. Gdy już to zrobisz, to dodaj 6 łyżek mąki i delikatnie wymieszaj.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. Na wszelki wypadek sprawdzaj ciasto wykałaczką.

W między czasie możesz przygotowywać krem. W tym celu ubij mikserem żółtka z sześcioma łyżkami cukru. Dodaj resztę mąki, dwie łyżki mleka oraz budyń. Całość porządnie wymieszaj.

Pozostałe mleko zagotuj, a następnie przestudź, tak aby było ciepłe. Do mleka dodaj ubite żółtka oraz masło. Krem dokładnie wymieszaj.

Posmaruj nim ciasto i wstaw na kilka godzin do lodówki. Dodatkowo ciasto możesz posypać wiórkami czekolady lub kakaem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!