Już wiem, co jutro zrobię do kawy. Przepyszne ciasto bez pieczenia! Chwilka roboty i gotowe

Chcesz zrobić ciasto, ale piekarnik jest zepsuty? Znaleźliśmy dla Ciebie idealne rozwiązanie. Ciasto bez pieczenia. Przepis ten jest też cudownym rozwiązaniem również dla tych, którzy chcą eksperymentować ze smakami i znajdować nowe niezwykłe kombinacje.

Dzięki suszonym morelom i suszonym śliwkom te domowe ciasto jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ze względu na niewielką ilość cukru w ​​składnikach. Jeśli chcesz, spróbuj dodać do deseru inne suszone owoce, a także orzechy – na pewno okaże się pyszne!

Składniki

  • Herbatniki  ( bądź sucharki np. z rodzynkami ) – 200 g
  • Śliwki suszone – 80 g
  • Suszone morele – 80 g
  • Orzechy włoskie – 80 g
  • Gorzka czekolada – 120 g
  • Masło – 85 g
  • Twaróg – 360 g
  • Śmietana 30 % – 250 g
  • Cukier – 80 g
  • Cukier waniliowy – 30 g
  • Żelatyna – 1 łyżeczka
  • Woda – 3 łyżki
  • Mleko – 2 łyżki

Przygotowanie

Herbatniki, śliwki, morele i orzechy zmiel drobno w blenderze.

mielenie w blenderze

Wymieszaj 70 g masła i 70 g czekolady. Rozpuść mieszaninę w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

Dodaj stopioną czekoladę do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Powinnaś otrzymać mokrą czekoladową masę.

dodanie czekolady do mieszanki

Do śmietany dodaj cukier i odstaw na 1 minutę. W osobnej misce zalej żelatynę wodą, wymieszaj i pozostaw do spęcznienia.

Ubij śmietanę z cukrem przez 2-3 minuty, dodaj twarożek i kontynuuj ubijanie mieszanki, aż będzie gładka.

krem do gotowania

Rozpuść żelatynę w kuchence mikrofalowej. Dodaj 2-3 łyżki śmietany do żelatyny i wymieszaj, a następnie ubijając mikserem, dodaj powstałą mieszaninę do reszty śmietany. Ubijaj aż uzyskasz gładką masę.

Przykryj formę folią spożywczą. Ułóż ciasto warstwowo: naprzemiennie cienką warstwę kawałków czekolady i warstwę śmietany. Ostatnia warstwa powinna być warstwą z herbatnikami.

dekoracja ciasta

Przykryj wierzch ciasta folią spożywczą i włóż do lodówki na noc.

Polewę do ciasta należy przygotować następnego dnia. Wymieszaj 50 g czekolady, 15 g masła i 2 łyżki mleka. Rozpuść mieszaninę w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

Polej ciasto i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.

dekoracja ciasta kremówki

Wyjmij ciasto z formy i przenieś na talerz do serwowania. Smacznego!