przepis na deser przy wykorzystaniu ciasta francuskiego w 15 minut.

Dla wszystkich łasuchów i smakoszy ciasta francuskiego przedstawiamy pomysł na genialny deser. Sprawdźcie i przekonajcie się sami!

Składniki:

  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie (ja kupiłam w Lidlu),
  • Budyń waniliowy – 1 torebka,
  • Mleko – 300 ml
  • Śmietanka – 300 ml,
  • Do wyboru jabłka lub inne owoce, do ich przygotowania: cukier, masło i cynamon.

Sposób przygotowania:

Schłodzone ciasto kroimy na kwadraty według załączonego zdjęcia,

Smarujemy mlekiem i pieczemy na blaszce w 180 stopniach 15-20 minut.

Ubijamy budyń z mlekiem. (Może to być przyrządzona już masa budyniowa – pozostawiamy wtedy do ostygnięcia),

Do budyniu dodajemy śmietanę i mieszamy ponownie.

Usmażone ciasto francuskie dzielimy na dwie części i na jedną połowę – za pomocą woreczka cukierniczego –  nakładamy krem.

Proponujemy dodać również jabłka, lub inne owoce:

Rozpuszczamy trochę masła i dodajemy do niego pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cynamon.

Mieszamy do rozpuszczenia się cukru.

Po zmiękczeniu jabłek umieszczamy je na samym spodzie usmażonego i pokrojonego ciasta francuskiego, następnie kładziemy krem i drugą część ciasta.

Delektujemy się i rozkoszujemy przepysznym deserem z ciasta francuskiego. Nie należy zapomnieć podzielić się przepisem z innymi smakoszami! Smacznego 🙂