przepis na deser przy wykorzystaniu ciasta francuskiego w 15 minut.
Dla wszystkich łasuchów i smakoszy ciasta francuskiego przedstawiamy pomysł na genialny deser. Sprawdźcie i przekonajcie się sami!
Składniki:
- Ciasto francuskie – 1 opakowanie (ja kupiłam w Lidlu),
- Budyń waniliowy – 1 torebka,
- Mleko – 300 ml
- Śmietanka – 300 ml,
- Do wyboru jabłka lub inne owoce, do ich przygotowania: cukier, masło i cynamon.
Sposób przygotowania:
Schłodzone ciasto kroimy na kwadraty według załączonego zdjęcia,
Smarujemy mlekiem i pieczemy na blaszce w 180 stopniach 15-20 minut.
Ubijamy budyń z mlekiem. (Może to być przyrządzona już masa budyniowa – pozostawiamy wtedy do ostygnięcia),
Do budyniu dodajemy śmietanę i mieszamy ponownie.
Usmażone ciasto francuskie dzielimy na dwie części i na jedną połowę – za pomocą woreczka cukierniczego – nakładamy krem.
Proponujemy dodać również jabłka, lub inne owoce:
Rozpuszczamy trochę masła i dodajemy do niego pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cynamon.
Mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
Po zmiękczeniu jabłek umieszczamy je na samym spodzie usmażonego i pokrojonego ciasta francuskiego, następnie kładziemy krem i drugą część ciasta.