Ciastka drożdżowe. Każdy poprosi o dokładkę. Przepis.

Ciastka drożdżowe – proces przygotowania

Drożdżówki na zakwasie z tradycyjnym nadzieniem są pyszne i niezbyt skomplikowane.

Składniki

  • zwykła mąka – 250 gr
  • mąka półgruba – 250 gr
  • mleko – 175 ml
  • cukier – 80 gr
  • drożdże – 42 gr
  • żółtko – 2 szt
  • masło – 100 gr
  • cukier waniliowy – 20 gr
  • skórka z cytryny – z jednej cytryny
  • sól – 1 szczypta
  • żółtko do posmarowania – wedle uznania

Przygotowanie

Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i drożdże, odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie dodać cukier waniliowy, 2 żółtka, miękkie masło i zetrzeć skórkę z dokładnie umytej cytryny, posypać przesianą gładką i półgrubą mąką i na koniec posolić. Wymieszaj i wyrabiaj rękami lub robotem kuchennym na gładkie, nieklejące się ciasto. Przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyć na wałek do ciasta i formować kotlety z otworem o średnicy około 5 centymetrów (lub większym, to zależy od Ciebie). Na środku umieść wybrane nadzienie, np. twarożek, mak, dżem, marmoladę lub cokolwiek innego według własnego uznania. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.

Ubij żółtko, posmaruj nim brzegi ciasta i włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ciastka, aż brzegi będą ładnie złociste. Po ostygnięciu ciasteczek posyp je cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!