Koniecznie zapisz przepis – Ciasto zemsta teściowej – słodkie, kwaskowate, jak i chrupiące ciasto od teściowej.
82 802
Jeśli lubisz połączanie kruchego ciasta z odrobiną wiśniowej kwaśności, delikatnie wytrawnymi migdałami oraz słodką i puszystą śmietanką, ciasto będzie dla Ciebie idealne!
Składniki na kruche ciasto:
3 szklani mąki pszennej,
1 szklana cukru pudru,
5 żółtek,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
200g margaryny,
1 cukier wanilinowy
Składniki na piankę migdałową:
5 białek,
1 szklanka cukru pudru,
150g płatków migdałowych,
Składniki na wiśniową galaretkę:
2 galaretki wiśniowe,
1 szklanka soku wiśniowego*,
2 łyżki żelatyny,
400g drylowanych wiśni**,
Składniki na śmietankową warstwę:
500 ml słodkiej śmietany,
0,5 szklanki cukru pudru,
3-4 łyżeczki żelatyny,
* sok wiśniowy można zastąpić 5 łyżkami syropu wiśniowego rozrobionymi w szklance gorącej wody (uwaga, warstwa wiśniowa będzie wtedy słodsza).
** jeśli akurat nie ma sezonu na wiśnie spokojnie możemy zastąpić je mrożonymi.