Szybkie i chrupiące domowe bułeczki w 30 minut: Trik do pieczenia, dzięki któremu nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie.

Nie masz chleba w domu? Nie ma problemu, możesz przygotować te bułeczki w niewiarygodne 15 minut.

Składniki:

  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 600 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 kg zwykłej mąki

Przygotowanie:

Wypróbuj tę prostą sztuczkę do pieczenia, aby przyspieszyć wzrost ciasta.

Polega to na tym, że drożdżom nie pozwala się wyrosnąć w tradycyjny sposób, ale miesza się je z miodem. Najpierw mieszamy drożdże z miodem tak, aby całkowicie się rozpuściły w miodzie.

Dodaj wodę, sól i stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając ręcznym mikserem. Wyrabiamy jednolite ciasto.

Od razu dzielimy ciasto na mniejsze bochenki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do zimnego (wyłączonego) piekarnika! Włączamy 200 stopni i pieczemy 25-30 minut. Można posypać dowolnymi przyprawami lub ziarnami. Alternatywnie możesz po prostu zostawić to w spokoju.

Przechowujemy bułki jak klasyczne wypieki. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!