Pieczony chleb z szynką i serem. Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk

Pieczony chleb z szynką i serem – sposób przygotowania

Danie to należy do budżetowych fast foodów, ale jest bezcenne, gdy trzeba nakarmić rodzinę szybko, smacznie i tanio. Preparat opiera się na półproduktach i produktach gotowych, które wystarczy ułożyć jeden na drugim i upiec w piekarniku.

Składniki

  • plastry mozzarelli – 300 g
  • szynka – 300 gr
  • gotowy sos pomidorowy – wedle uznania
  • majonez lub twarożek – w razie potrzeby
  • zielone oliwki – do smaku
  • chleb tostowy – 12 kromek
  • oregano – do smaku
  • pomidory – 2 szt

Przygotowanie

Przygotować prostokątne naczynie do pieczenia lub formę do zapiekania o wymiarach 30 x 20 cm i rozsmarować na dnie trochę gotowego sosu pomidorowego. Ułóż na nim ciągłą warstwę kromek chleba tostowego i posmaruj majonezem całą powierzchnię. Twaróg jest również świetny. Następnie rozłóż na nich warstwę szynki, na to plastry sera i ponownie posmaruj sosem pomidorowym.

Pokrój pomidory w cienkie okrągłe plasterki, ułóż je na warstwie sosu pomidorowego i równomiernie rozłóż między nimi zielone oliwki pokrojone w pierścienie. Następnie ponownie ułóż warstwę chleba, którą posmaruj majonezem. Jest ponownie zwieńczona sosem pomidorowym, warstwą szynki i na koniec serem.

Na serze układamy plastry pomidora, posypujemy suszonym oregano i wkładamy całość do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut. Upieczone ciasto pokroić na porcje i podawać.

Smacznego!

Copy