Żaden problem, postępuj według poniższych instrukcji i już w ciągu godziny możesz się cieszyć chrupiącym bochenkiem chleba. W tej recepturze nie ma drożdży anie zakwasu, co tylko ułatwi zamienienie kuchni w przydomową piekarnie.
Akcesoria jakich będziesz używał to głęboka miska, forma do pieczenia i papier do pieczenia. Zacznij od wlania do misy kefiru. Należy go połączyć z sodą i z sokiem z cytryny.
Potem dosyp po jednej łyżeczce soli i cukru. Powstały płyn należy mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru Nie można zostawić żadnych grudek w kefirowej masie. Następnie wsyp otręby, nasiona lnu i kolendry. Jeśli nie lubisz tych nasion możesz je zastąpić pestkami słonecznika lub dyni.
Dodatkami można się bawić wedle preferencji smakowych. Z żytnim chlebem dobrze się komponuje również sezam i kminek. Na koniec dolej oliwę oraz przesiej mąkę do miski. Ciasto wyrabiaj ręcznie do uzyskania zbitej masy o lekko klejącej się konsystencji.
Gotowe ciasta wystarcz przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Chleb najlepiej piec w niskiej temperaturze 180 stopni. Po około 40 minutach do godziny będziesz mógł się cieszyć smakiem domowego pieczywa. Zaletą tego przepisu jest użycie mąki żytnej.