W godzinę przygotujesz ten pyszny domowy chleb na kefirze. Bez drożdży i zakwasu. Robię prawie codziennie

Szybki przepis na chleb może się przydać w każdej chwili. Zamknięte sklepy, święta, późna para, a Ty czujesz, że niesamowitą ochotę na pieczywo?

Żaden problem, postępuj według poniższych instrukcji i już w ciągu godziny możesz się cieszyć chrupiącym bochenkiem chleba. W tej recepturze nie ma drożdży anie zakwasu, co tylko ułatwi zamienienie kuchni w przydomową piekarnie.

Do przygotowania chleba będą potrzebne:

  • mąka żytnia – 1,5 szklanki
  • kefir – 200 ml
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • nasiona lnu – 1,5 łyżeczki
  • nasiona kolendry – 1,5 łyżeczki
  • sok z cytryny – 1,5 łyżeczki
  • soda – 0,5 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka

Akcesoria jakich będziesz używał to głęboka miska, forma do pieczenia i papier do pieczenia. Zacznij od wlania do misy kefiru. Należy go połączyć z sodą i z sokiem z cytryny.

Potem dosyp po jednej łyżeczce soli i cukru. Powstały płyn należy mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru Nie można zostawić żadnych grudek w kefirowej masie. Następnie wsyp otręby, nasiona lnu i kolendry. Jeśli nie lubisz tych nasion możesz je zastąpić pestkami słonecznika lub dyni.

Dodatkami można się bawić wedle preferencji smakowych. Z żytnim chlebem dobrze się komponuje również sezam i kminek. Na koniec dolej oliwę oraz przesiej mąkę do miski. Ciasto wyrabiaj ręcznie do uzyskania zbitej masy o lekko klejącej się konsystencji.

Gotowe ciasta wystarcz przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Chleb najlepiej piec w niskiej temperaturze 180 stopni. Po około 40 minutach do godziny będziesz mógł się cieszyć smakiem domowego pieczywa. Zaletą tego przepisu jest użycie mąki żytnej.

Ciemne pieczywo zawiera węglowodany złożone, które dłużej spalamy i są zdrowsze dla naszej diety.

error: Treść zabezpieczona !!