Właścicielka piekarni zdradziła przepis na te pyszne drożdzóweczki. Każda gospodyni musi go poznać

Mleko podgrzej i dodaj do niego stołową łyżkę cukru oraz drożdże. Wymieszaj i dodaj 3 łyżki przesianej przez sito mąki. Zamieszaj ponownie i odstaw całość na ok. pół godziny.

Jajko, sól, cukier i stopione masło wymieszaj razem i przelej do mleka z mąką. Mieszaj aż konsystencja ciasta będzie gładka i aksamitna. Powoli dodawaj resztę przesianej mąki, cały czas mieszając i na końcu wlej roślinny olej.

Na podsypanym mąką blacie wyłóż powstałe ciasto i zagniataj je do momentu, w którym nie będzie się przyklejało do dłoni.

Miskę nasmaruj cienko olejem roślinnym, przełóż do niej zagniecione ciasto na bułeczki i przykryj je czystą ściereczką. Odstaw na pół godziny, żeby wyrosło, potem zagnieć szybko rękoma i odstaw na kolejne 30 minut.

By przygotować pyszną kruszonkę, dłońmi rozmieszaj mąkę z cukrem i masłem. Rób to szybko i w taki sposób, żeby powstały niewielkie kawałki, tworzące okruszki.

Podziel wyrośnięte ciasto na równe kawałki. Może ich być 8 lub 10, a nawet 12, w zależności od tego jak duże bułeczki chcesz uzyskać. Każdy kawałek uformuj w kulkę, przykryj folią spożywczą i odstaw jeszcze na kwadrans.

Z kulki ciasta zrób płaski placuszek i nałoż łyżką na środku skondensowane mleko lub inne ulubione nadzienie. Zawiń brzegi i uformuj z ciasta zaokrągloną bułkę.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Bułeczki połóż na blasze do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką. Piecz je przez ok. 25 minut. Gotowe!

Czytaj dalej