Bułeczki z kwaśną śmietaną i serem – lekkie jak piórko: Bujne i puszyste, z tego przepisu wychodzą perfekcyjnie.

Doskonały przepis na puszyste, serowe mini bułeczki. Doskonałe jako dodatek do głównych dań, zupy, jako samodzielna przekąska lub pyszny wypiek na śniadanie czy kolacje. Ten znakomity smak pokocha całą rodzina!

Potrzebujesz:

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • 100 g startego sera
  • jajko do posmarowania
  • odrobina startego sera do posypania

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem, cukrem i odstaw na około 5 minut. Wymieszaj mąkę z margaryną, dodaj sól, żółtka, śmietanę i mleko z drożdżami. Możesz dodać starty ser do ciasta już na tym etapie lub później posypać nim wypieki. Odstaw ciasto na 15 minut.

Rozwałkuj je na grubość 1 cm, teraz możesz posypać je serem, jeśli nie dodałaś go w poprzednim kroku.

Złóż ciasto w kopertę od góry do dołu i od prawej do lewej. Ciasto ponownie rozwałkuj na 1 cm i ponownie złóż. Powtórz czynność w sumie 3 razy. Po każdym złożeniu ciasto powinnaś odłożyć na około 15 minut.

Po ostatnim złożeniu ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm. Wytnij z niego małe koła. Posmaruj masłem blachę lub wyłóż ją papierem do pieczenia, nałóż na nią przyszłe przekąski. Możesz je posmarować jajkiem i posypać serem.

Piecz w 180 ° przez 20 minut. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!