Budyń kokosowy z budyniem waniliowym. Doskonałe połączenie w przepysznym cieście. Przepis.

Budyń kokosowy z budyniem waniliowym – sposób przygotowania

Jeśli lubisz lekkie, puszyste desery, które łączą w sobie wiele smaków, wypróbuj ten przepis na kremowy deser, w którym dominują smaki kokosa i wanilii, które bardzo dobrze się uzupełniają.

Ciasto

  • zwykła mąka – 5 łyżek
  • cukier puder – 5 łyżek
  • cukier waniliowy – 1 torebka
  • kakao – 1 łyżka
  • proszek do pieczenia – 1 torebka
  • woda – 100 ml
  • olej – 100 ml
  • jajka – 4 szt
  • rum – do smaku

Krem

  • pełne mleko – 1 l
  • wiórki kokosowe – 200 gr
  • masło – 150 gr
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • zwykła mąka – 5 łyżek
  • cukier puder – 5 łyżek

Polewa

  • gorzka czekolada min. 70% kakao – 200 gr
  • masło – 4 łyżki

Przygotowanie

Przygotuj blachę do pieczenia, najlepiej 30 cm na 20 cm, którą możesz natłuścić i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Rozbij jajka i ostrożnie oddziel białka od żółtek. Następnie ubij białka na sztywną pianę, dodając do białek oba cukry, cukier puder i wanilię, a pod koniec żółtka.

Dodaj pozostałe składniki wymienione w przepisie na ciasto do tej mieszanki i wylej gotowe ciasto na blachę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 25 minut.

Śmietanę uzyskuje się mieszając najpierw budyń w proszku, cukier i odrobinę mąki w 200 ml pełnego mleka w rondlu. Podgrzej mieszaninę na małym ogniu, zamieszaj i dodaj pozostałą ilość mleka.

Gdy zgęstnieje, zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć. Następnie dodaj do niego olej i ubij mikserem. Na koniec delikatnie wymieszaj również kokos z kremem.

Gotowy krem ​​wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a następnie rozsmarować nim schłodzony korpus i na koniec polać polewą czekoladową.

error: Treść zabezpieczona !!