Jak upiec biszkopt. Wypróbuj popularny przepisy na puszysty, lekki biszkopt.

Największą popularnością cieszą się ciasta francuskie, które możemy przygotować również na uroczyste okazje.

Mogą to być różne wykroje, ciasta, torty i pięknie udekorowane bułeczki. Wybraliśmy kilka przepisów, które pomogą nawet mniej doświadczonym zgłębić tajniki ich przygotowania.

Co potrzebujemy do biszkoptu?

Do biszkoptu według poniższego przepisu potrzebujemy jajek, cukru i mąki. Ważne jest, aby dokładnie oddzielić żółtka od białek. Nawet niewielka część żółtka nie może dotrzeć do białek, abyśmy mogli ubić białka na odpowiednio sztywną pianę. Trzepaczka elektryczna jest świetnym pomocnikiem podczas ubijania, dzięki czemu nudna czynność staje się kwestią czasu.

Jak upiec puszysty biszkopt

Do ciasta potrzebujemy

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru semoliny
  • 5 łyżek mąki półgrubej.

Następnie przygotuj

  • 1/2 l mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g masła na krem

Przygotowanie

Ostrożnie oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, tak aby po wyjęciu trzepaczki ze śniegu tworzyły się piany, które stoją i nie opadają. Żółtka ubić z cukrem na gęstą pianę. Następnie stopniowo i lekko wmieszaj w nie śnieg, tj. powoli „owijamy” śnieg pianką żółtkową, aby nie spadł.

Następnie łyżką dodawaj mąkę półgrubą. Gdyby dodać całą mąkę na raz, opadłaby na dno. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Piec przez około 8 minut. w temperaturze 180°C . Jeśli ciasto biszkoptowe upiecze się zbyt szybko, szybko wyrośnie, ale później opadnie.

Możesz stwierdzić, czy biszkopt jest odpowiednio upieczony po różowej powierzchni. Upieczony biszkopt pozostaje elastyczny w dotyku palcem, ale nie kruszy się. Odwróć gorący biszkopt wilgotnym ręcznikiem papierowym i natychmiast zwiń.

Po ostygnięciu rozłożyć i napełnić kremem budyniowym, ponownie zwinąć i udekorować. Przed podaniem schłodź gotową roladę w lodówce.

error: Treść zabezpieczona !!