Czy kiedykolwiek próbowałaś babeczek z mlekiem skondensowanym: Są fantastyczne i gotowe w 5 minut.

Znakomity przepis na muffiny z mlekiem skondensowanym, który każdy może przygotować.

Wystarczy jedna szklanka, kilka podstawowych składników i karmelowe mleko skondensowane. Muffiny są niesamowicie miękkie, pyszne i bardzo, bardzo smaczne.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 puszka mleka skondensowanego karmelowego

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • Bita śmietana
  • Tarta czekolada
  • Mały owoc
  • Cukier puder
  • Płatki migdałowe

Uwaga:

  • Używam szklanek 250 ml

Przygotowanie:

Do miski wlej mleko, olej i jajko. Dobrze wymieszać.

Do drugiej miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Ponownie dobrze wymieszaj. Delikatnie wymieszaj mokre składniki z suchymi.

Przygotujemy papierowe kubki. Ciastem napełnij foremki na muffinki. Wypełniamy tylko do około 2/3.

Do każdej porcji dodać łyżeczkę karmelowego mleka skondensowanego. Z podanej ilości otrzymamy 20 sztuk muffinek. Pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny.

Muffinki trzeba pilnować podczas pieczenia, każdy piekarnik piecze inaczej. Po upieczeniu możemy udekorować według uznania. Podaję z bitą śmietaną i posypane czekoladą.

Ewentualnie po prostu posyp cukrem pudrem. Życzymy smacznego! 🙂