Azjatyckie kawałki kurczaka w słodkim sosie. Tak dobrego i zarazem szybkiego obiadu jeszcze nie jadłaś.

Azjatyckie kawałki kurczaka w słodkim sosie – sposób przygotowania

W niekonwencjonalny sposób można zawinąć piersi z kurczaka w specjalnie przygotowaną mieszankę i usmażyć. Jeśli zrobisz z nich słodki sos w stylu azjatyckim, będą wręcz pyszne.

Do mięsa

  • pierś z kurczaka – 500 gr
  • jajko – 1 szt
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól – pół łyżeczki
  • pieprz – pół łyżeczki
  • lekki sos sojowy – 2 łyżki
  • skrobia kukurydziana – 2 łyżki
  • zwykła mąka – 1 szklanka
  • olej – w razie potrzeby
  • ziarna sezamu – według uznania
  • dymka – wedle uznania

Na sos

  • dymka – wedle uznania
  • olej – w razie potrzeby
  • rosół z kurczaka – 1 szklanka
  • lekki sos sojowy – 4 łyżki
  • brązowy cukier – 3 łyżki
  • ketchup – 3 łyżki
  • biały ocet – 1 łyżka
  • olej sezamowy – 1 łyżka
  • woda – pół szklanki
  • skrobia kukurydziana – 1 łyżka

Przygotowanie

Piersi pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodaj rozgnieciony czosnek, sos sojowy, sól, pieprz, jajko i skrobię i wymieszaj. Następnie posypać gładką mąką, w której piersi wydają się być obtoczone. Wlej wystarczającą ilość oleju do rondla lub patelni i usmaż w nim kawałki mięsa na złoty kolor.

Pokrój dymki i podsmaż je na niewielkiej ilości oleju na patelni. Dodać bulion z kurczaka, sos sojowy, ocet, olej sezamowy i keczup, wymieszać z brązowym cukrem. Wymieszaj wodę ze skrobią, a gdy mieszanina zacznie się gotować, wlej ją do garnka. Gotować około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby sos zgęstniał.

Następnie wrzuć kostki kurczaka na patelnię i pozwól im dobrze obtoczyć się w sosie. Podawać posypane sezamem i posiekaną dymką.

Copy
error: Treść zabezpieczona !!