Najlepszy naturalny antybiotyk – Przygotuj ten skuteczny lek i miej go zawsze pod ręką.

Po co kupować drogie leki z apteki, skoro w kuchni też masz skuteczne leki naturalne.

Czosnek jest niewątpliwie jednym z najsilniejszych bojowników przeciwko bakteriom i wirusom, a także jest najskuteczniejszym naturalnym antybiotykiem. Pomnóż jego siłę i już dziś przygotuj ten super leczniczy lek czosnkowy!

Prosta recepta pomoże Ci mieć zawsze ten lek pod ręką, który postawi Cię na nogi i wzmocni Twoją odporność. Profilaktycznie i ewentualnie podczas choroby, kaszlu, gorączki stosuję 1 ząbek kilka razy dziennie jako leczenie wspomagające.

Składniki:

  • 500 – 600 g czosnku
  • 2 słoiki o pojemności 400 ml
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 2-3 szczypty kwasu cytrynowego
  • 50 ml octu jabłkowego
  • przegotowana i całkowicie schłodzona woda

Przygotowanie:

Najpierw dzielimy czosnek na ząbki, całość wkładamy do miski. Zalej go ciepłą wodą. Odstaw na 2 godziny.

Dzięki temu krokowi jego łuskanie będzie zupełnie proste, a skórki same się oddzielą.

Jeśli ząbki czosnku są za duże, możesz je pokroić na dwie mniejsze części. Teraz napełnij oba słoiki po dżemie ząbkami czosnku. Wypełnij tak, aby były mocno dociśnięte.

Gdy mamy słoiki wypełnione czosnkiem, do każdego z nich dodajemy łyżeczkę gruboziarnistej soli. Nie używaj do tego zwykłej soli kuchennej, ale gruboziarnistą. Następnie dodaj trochę kwasu cytrynowego do każdej szklanki i wlej ocet jabłkowy.

Na koniec do obu szklanek dodać przegotowaną, ale ostudzoną wodę. Teraz szczelnie zakręć słoiki, potrząśnij, aby rozpuścić sól i umieść je w chłodnym, ciemnym miejscu. Po około 15-20 dniach czosnek jest gotowy. Można go spożywać w przypadku choroby lub profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności.

Dużo zdrowia!

Copy