

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, posmaruj roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 15-20 minut, aż kwadraciki będą złote.

Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu i ostudź. Ubij śmietankę i połącz ją z budyniem. Alternatywnie, możesz ubić budyń z zimnym mlekiem i dodać do ubitej śmietanki. Upieczone ciastko przekrój na pół, za pomocą rękawa cukierniczego nałóż krem, przykryj drugą połówką ciasta i deser gotowy. Te ciastka można podawać również w wersji ze smażonymi jabłkami.

Do rozpuszczonego na patelni masła dodaj jabłka, cukier i cynamon i wszystko razem wymieszaj.

Smaż, dopóki jabłka nie staną się miękkie.

W tej wersji jabłka nałóż na połówkę ciasta, przykryj kremem i kolejną warstwą ciasta francuskiego.

Kolejną wariacją może być dodanie bitej śmietany, owoców sezonowych, dżemu czy kremu orzechowego (np. Nutella).

Last Updated on 1 marca 2024 by admin