Odżywianie w przedszkolu zależy bezpośrednio od umiejętności kucharza. Zdałam sobie sprawę z tej banalnej prawdy niedawno, kiedy moje dziecko zaczęło entuzjastycznie opowiadać, jak smacznie jest dzisiaj karmione.
Największy podziw wzbudziła zapiekanka twarogowa z rodzynkami. Pomimo tego, że w domu maluszek nie narzekał na nią zbytnio. Zaciekawiło mnie nawet, jakie to arcydzieło kulinarne.
![]()
Okazało się, że byłam już czwartą mamą, która przyszła po przepis na cudowną zapiekankę. Inne dzieci również bardzo doceniły tę kreację z twarogu. Udało mi się nawet zobaczyć gotowe danie. Kawałek bujnej zapiekanki na talerzu. I wyglądało to bardzo apetycznie. Maluch z prawdziwą przyjemnością pożerał deser i prosił o więcej. Cóż, nadszedł czas, abyśmy spróbowali!
Składniki:
- 750 g twarogu
- 5 jajek
- 200g kwaśnej śmietany
- 8 g cukru waniliowego
- 50 g kaszy manny
- 150 – 180 g cukru
- 50 g rodzynek
- 1 – 2 łyżeczki mąki pszennej
- 0,5 łyżki skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Twarożek wymieszać ze śmietaną, kaszą manną, cukrem waniliowym, skórką i solą. Dodaj żółtka oddzielone od białek. Zmiksuj składniki blenderem zanurzeniowym, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Rodzynki opłukać i osuszyć, następnie wymieszać z mąką i wlać do masy twarogowej. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aby kasza manna puchła.

Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Powinieneś otrzymać puszystą, stabilną piankę. Delikatnie wymieszaj z ciastem, wprowadzając w częściach.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pergaminem, boki posmarować masłem. Jeśli używasz zwykłej formy, posyp ją kaszą manną lub mąką. Rozłóż ciasto.

Masę twarogową pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60-70 minut. Gotową zapiekankę pozostawić do całkowitego wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
