
Wymieszać mleko z 600 g cukru (pozostaw 100 g na później ), powoli ogrzewać, doprowadzić do wrzenia. Gotować mieszaninę przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu.

Orzeszki ziemne upiec na złoty kolor na patelni lub w piekarniku. Oczyścić orzechy z łuski.

Wsypać pozostały cukier na suchą patelnie, nagrzaną na średnim ogniu, poczekać aż cukier się rozpuści i zamieni w brązowy karmel.

Połączyć karmel z gotowanym mlekiem. Gotować mieszaninę na małym ogniu przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu.

5 minut przed wyłączeniem należy dodać masło do mieszanki, stopić, a następnie zdjąć patelnię z ognia.

Formę przykryć papierem pergaminowym, wylać sorbet i nałożyć na jego wierzch orzeszki ziemne.

Pozostawić w chłodnym miejscu do momentu zastygnięcia.

Last Updated on 29 sierpnia 2023 by admin