Pierwszy krok: na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy kostkę cebuli.
Po chwili wprowadź kostkę obranej i pokrojonej marchewki, smaż i mieszaj przez 2 minuty.
Cukinię pokrojoną w kostkę wprowadź do towarzystwa reszcie warzyw i smaż przez dwie minuty.
Brokuły zrób na różyczki i połącz z resztą składników na patelni, smaż przez kolejne 4 minuty. Koktajlowe pomidory, przekrojone na pół, dodaj do kompanii i smaż wszystko przez 2-3 minuty.
Drugi krok: weź 4 jajka, rozbij do miski, dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem czarnym, oregano i dokładnie wymieszaj.
Dalej dodaj mleko i porządnie wymieszaj.
Kolejny krok: z ognia zdejmujemy warzywa. Zalej je mieszanką jajeczną, posyp serem i dobrze wymieszaj.
Zapiekankę przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180°C.
W tym czasie przygotuj sos – jogurt, posiekany koper, zgnieciony czosnek, starty kiszony ogórek i zioła prowansalskie dodaj do małej miski.
Last Updated on 28 czerwca 2023 by admin