Ciasto czekoladowe: Z zaledwie trzech składników można zrobić ciasto w 30 minut. Przygotowanie jest proste, a smak boski.

W kuchni można zrobić magię nawet przy minimalnej ilości składników.

Łatwe ciasto czekoladowe udekorowane bitą śmietaną, które teraz możesz upiec samodzielnie. A rada samego cukiernika na pewno się przyda.

Ciasto składające się tylko z trzech składników

Czy uważasz, że ciasto to po prostu wymagający deser, który wymaga wielu składników i zajmuje dużo czasu w przygotowaniu?

Upiecz niesamowite i niesamowicie miękkie ciasto czekoladowe z zaledwie trzech składników. Ponieważ sama w sobie smakuje wyśmienicie, wystarczy udekorować ją bitą śmietaną i spokojnie można ją podać na przyjęciu urodzinowym lub jako efektowna przekąska dla kolędników na Wielkanoc. Po wymagających przygotowaniach i pieczeniu mazurków i jagnięciny takie słodkie szybkie danie na pewno się przyda.

Deser dla miłośników czekolady

Nie oszczędzają na czekoladzie w tym cieście. Najciekawsze jest to, że w ogóle nie zawiera mąki , co z pewnością docenią osoby nietolerujące glutenu. Jak mówi cukiernik : „To jedno z najprostszych i najbardziej efektownych ciast czekoladowych na świecie.” Biorąc pod uwagę minimalną ilość składników, jasne jest, że przygotowanie ciasta nie będzie skomplikowane.

Najpierw należy stopić czekoladę w kąpieli wodnej. „Przede wszystkim musimy mieszać czekoladę, żeby się nie przypaliła” – radzi. Drugim krokiem jest rozbicie jaj i oddzielenie białek od żółtek.

Następnie do białek dodaje się sól, „aby były lepiej ubite ”, jak wspomniał. „Najważniejsze jest to, że ciasto nam smakuje” – dodaje. Białka są ubijane na półsztywno , jak potwierdza słynny cukiernik, ważne jest „przede wszystkim nie ubijać białek, bo nie dodajemy do nich cukru” – podkreśla cukiernik.

Jak zrobić ciasto bez mąki?

Następnie następuje przygotowanie samego ciasta. Roztopioną czekoladę, która nie może być gorąca, według Józefa powinna mieć temperaturę do 45°C , wlewa się do miski i najpierw dodaje się do niej żółtka.

„Żółtka jaj zawierają silną lecytynę emulgującą, która pozwala żółtkom, ubitym białkom, które są emulsją wodną, ​​i czekoladzie połączyć się” – mówi słynny cukiernik. Następnie dodaje się trochę ubitego śniegu . „Chodzi o to, żeby konsystencja masy czekoladowej i śniegu była w przybliżeniu taka sama, zanim ułożymy resztę śniegu” – radzi cukiernik. Resztę śniegu należy tylko dokładnie wymieszać szpatułką, aby nie zbyt dużej utraty objętości, ponieważ śnieg działa jak środek spulchniający to ciasto.

W takim przypadku należy uważać, aby czekolada nie była zbyt zimna . „Kiedy robi się chłodniej, materiał twardnieje szybciej, czego nie chcemy” – ostrzega Józef. Potem pozostaje już tylko wyłożyć dno i boki małej tortownicy papierem do pieczenia, co ułatwi wyjmowanie ciasta z formy.

Do dekoracji ciasta wystarczy bita śmietana

Ciało jest stosunkowo gęste, więc trzeba je czymś rozjaśnić, ja dekoruje tylko ciasto bitą śmietaną. „Śmietanka powinna być odpowiednio schłodzona, najlepiej do 8-10°C. Najpierw ubijamy do poziomu 1-2, dopiero gdy mamy objętość, potem dodajemy do trzech lub do pełna i ubijamy na sztywno” – radzi.

Jeśli uznasz, że ciasto jest tak słabe, cukiernik radzi posmarować je dżemem morelowym lub porzeczkowym. Świetnie prezentują się na nim również świeże maliny czy truskawki, słowem wszystko, co pasuje do czekolady.

Jak zatem przygotować ciasto?

Będziesz potrzebować:

  • 255 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka wielkości M
  • 1 g soli
  • 250 g śmietanki kremówki do dekoracji.

Przygotowanie:

Najpierw rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka i sól ubić na sztywną pianę. Wlej czekoladę do miski i dodaj żółtka. Ubijaj trzepaczką, masa zacznie twardnieć. Następnie dodajemy część śniegu z białek , ubijamy trzepaczką na gładką masę i na końcu dodajemy resztę śniegu. Po prostu ostrożnie zawiń go w mieszaninę szpatułką.

Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadzić szpatułką i od razu wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec 15-20 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Gotowe ciasto odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie ubij śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Włóż do rękawa cukierniczego i rozprowadź po obwodzie ciasta.

error: Treść zabezpieczona !!