Drożdżówki z kruszonką. Gdy tylko wystawię je na stół znikają w kilka chwil

Lubicie drożdżówki z kruszonką?

Należą do tradycyjnych receptur naszych babć. Miękkie ciasto drożdżowe wypełnione jest twarogiem i nie może zabraknąć porządnej dawki dżemu. Można też dodać kruszonkę, ale bez tego też są wyśmienite.

Składniki

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg drożdży
  • 2-3 żółtka
  • 150 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • trochę soli
  • skórka cytrynowa
  • nadzienie z twarogu
  • kruszonka
  • tłuszcz do smarowania ciast przed pieczeniem

Proces przygotowania

Mleko z cukrem podgrzać. Następnie dodajemy drożdże i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami i wyrób ciasto. Niech powstanie. W trakcie wyrastania możemy mieszać 1-2 razy, aby uzyskać więcej powietrza w cieście.

Z wyrośniętego ciasta robimy placki i zawijamy w nie nadzienie twarogowe i formujemy kulkę, w którą wyciskamy dziurkę i wkładamy do niej dżem. Lub odwrotnie, dżem w środku, nadzienie serowe na wierzchu. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, brzegi posmarować roztopionym tłuszczem i piec w temperaturze ok. 220°C do zarumienienia.

error: Treść zabezpieczona !!