

Dokładnie umyj truskawki w misce z wodą. Usuwamy z nich łodygi, kroimy na pół i wkładamy do garnka.

Dodaj cukier, sok z cytryny i wymieszaj. Przenieś zapiekankę do kuchenki i gotuj na średnim ogniu, aż truskawki będą miękkie.

Zdejmij zapiekankę z pieca i pozwól truskawkom ostygnąć. Umieść głęboką miskę w płytkiej misce z zimną wodą.

Dodaj śmietankę, cukier i skondensowane mleko. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i ubić trzepaczką.

Do ubitej śmietanki dodać mascarpone i wymieszać. Dodać ostudzone truskawki i wymieszać.

Umieść ciasteczka na dnie małej szklanej foremki. Zalej je syropem truskawkowym.

Ułożyć truskawki przekrojone na pół wzdłuż brzegów formy. Dodajemy śmietanę i wyrównujemy.

Wymieszaj cukier puder z proszkiem truskawkowym w małej misce. Przesiać proszek przez sito na deser.

Na koniec udekoruj deser truskawkami i miętą i podawaj.

Last Updated on 19 kwietnia 2023 by admin