Zachwycisz się żółtym kwiatem z łąk, wartości którego ilościowo nie sposób oszacować.

Mniszek lekarski, roślina, która jest znana ze swojego występowania na trawnikach, często jest uważana za chwast z powodu swojej szybkiej ekspansji i niskich wymagań środowiskowych.

Mimo to, mniszek lekarski posiada wiele cennych właściwości. W niektórych krajach ludzie uważają go za podstawę życia i zakładają plantacje tej rośliny ze względu na jej liczne zastosowania, takie jak kosmetyka, zdobienie i spożywanie.

Zastosowanie mniszka lekarskiego jest różnorodne – można przygotować sałatki, dżemy i lecznicze wywary.

Mniszek lekarski wpływa korzystnie na zdrowie poprzez:

  • tworzenie tkanki kostnej,
  • wzmacnianie odporności,
  • walkę z chorobami takimi jak grypa, katar i nowotwory,
  • oczyszczanie i wspieranie nerek i dróg moczowych,
  • działanie antyseptyczne i detoksykujące,
  • poprawę trawienia i przemiany materii,
  • łagodzenie migren, bólów brzucha oraz stawów i mięśni,
  • regulowanie wypróżnień,
  • wspomaganie produkcji czerwonych krwinek,
  • dotlenianie krwi,
  • odkwaszanie organizmu,
  • zapobieganie i leczenie anemii,
  • działanie moczopędne,
  • odwadnianie,
  • wspomaganie gojenia skóry, urazów i chorób skóry,
  • dezynfekowanie ran oraz wspomaganie i oczyszczanie wątroby,
  • a także zapobieganie chorobom wątroby.

Najlepszy czas na zbieranie kwiatów mniszka lekarskiego to wiosna i wczesne lato, natomiast korzenie zbiera się najlepiej w sierpniu, wrześniu, wczesną wiosną (kwietniu i na początku maja).

Wykonany olejek z mniszka można wykorzystać w terapii chorób i urazów stawów, łagodzi ból oraz działa przeciwzapalnie. Ponadto można go wykorzystać w kuchni i kosmetyce na wiele sposobów, takich jak przygotowanie dżemu z mniszka, herbaty z mniszka, eliksiru na równowagę hormonalną, maseczek na włosy i wiele innych.

Niezbędne składniki do przygotowania olejku z mniszka lekarskiego, to:

  • szklane, zamykane naczynie,
  • sito,
  • olej (oliwa, migdałowy, winogronowy lub inny roślinny),
  • kwiaty mniszka lekarskiego,
  • butelki.

Kwiaty najlepiej zerwać nienaruszone podczas słonecznego dnia lub poczekać, aż zniknie poranna rosa. Następnie na 24 godziny należy położyć główki mniszka na ręczniku, ponieważ mniszek lekarski musi odparować.

Zaleca się zbieranie większej ilości kwiatów, ponieważ z czasem zmniejszają swoją objętość. Po upływie 24 godzin, umieszczamy kwiaty w filiżance i dodajemy olej, aby je pokryć. Następnie mieszamy i zakręcamy pojemnik z olejem i kwiatami, a następnie umieszczamy w ciepłym i słonecznym miejscu na dwa tygodnie.

Wypłukanie przez dwa tygodnie wystarczy, a dłuższy czas może prowadzić do pleśni. Przed umieszczeniem kwiatów i oleju w pojemniku należy upewnić się, że pokrywka i filiżanka są suche, aby uniknąć pleśni podczas maceracji.

Należy odcedzić mniszka po 2 tygodniach  i przechowywać olejek w chłodnym i ciemnym miejscu. Mikstura wystarczy na rok. Możesz go wykorzystać do delikatnych masaży i leczniczych okładów na bóle stawów i mięśni. Pomaga również na gorączkę mięśni, sztywność karku i bolesne skurcze mięśni. Olejek mniszkowy świetnie nawilża i leczy suchą skórę.

Mniszek lekarski może być wykorzystany w wielu innych przepisach.

Aby zapobiec zaparciom i wzdęciom, można zalać szklankę kwiatów mniszka wodą, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, odstawić na 30 minut, a następnie spożywać jedną łyżkę stołową 3-4 razy dziennie.

W przypadku niedokrwistości, można połączyć 3 łyżki kwiatów mniszka, 3 łyżki miodunki, 2 łyżki liści pokrzywy i 1 łyżkę piołunu, zalać wrzątkiem i dodać 50 ml alkoholu. Należy pić przed snem.

Aby utrzymać równowagę hormonalną, należy wypełnić litrowy słoik ciepłą wodą, dodać kwiaty mniszka i 1 kg cukru, a następnie odstawić na trzy tygodnie. Uzyskany eliksir można dodać do herbaty lub kawy.

W przypadku chorób skórnych, można zalewać 1 łyżkę zmielonych korzeni mniszka gorącą wodą, gotować 15 minut, przecedzić i pić 15 minut przed posiłkiem.

Aby przygotować dżem z mniszka, należy namoczyć około 500 g kwiatów mniszka w zimnej wodzie przez dzień, zmieniając wodę 2-3 razy, a następnie gotować kwiaty przez 10 minut i dodać cukier i sok z cytryny. Syrop należy przelewać do słoików.

Można przygotować maseczkę do włosów, zaparzając 1 łyżkę posiekanych liści mniszka w 200 ml wrzątku, a następnie wmasowując w skórę głowy i włosy. Po upływie pół godziny należy zmyć włosy ciepłą wodą, owijając je wcześniej ręcznikiem.

Herbatę z mniszka można zrobić, wsypując 4 g suszonych korzeni lub liści do filiżanki, zalewając wrzątkiem i parząc przez 5 minut. Aby uzyskać lepszy efekt, można użyć świeżych korzeni i liści. Zwiększając dawkę do 8 g lub więcej i skracając czas parzenia do 25 sekund, otrzymuje się większą ilość aktywnych składników. Herbatę można pić 5-10 razy dziennie.

Umieść w komentarzach poniżej swoje doświadczenia z mniszkiem lekarskim! Życzymy zdrowia!

error: Treść zabezpieczona !!