Tradycyjna zupa cygańska – To najlepsza rzecz dla twojego zdrowia. Przepis.

Tradycyjna zupa cygańska – proces przygotowania

Składniki

  • tusza z kurczaka – 1 kg
  • woda – 2 litry
  • sól – 1 drut
  • masło – 50 gr
  • cebula – 50 gr
  • czerwona papryka – 40 gr
  • marchewka – 50 gr
  • ziemniaki – 300 gr
  • liść laurowy – 2 szt
  • świeży koperek – 1 pęczek

Makaron

  • jajka – 2 szt
  • sól – pół łyżeczki
  • zwykła mąka – 350 gr

Tuszkę z kurczaka lub całego kurczaka (można też użyć kości wołowych, ale wystarczy wydłużyć czas gotowania) w garnku, zalać dwoma litrami wody. Przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Po około 5 minutach gotowania zbierz pianę, która utworzyła się na powierzchni, dodaj łyżkę soli, zmniejsz ogień na kuchence do średniego, ponownie załóż pokrywkę i pozwól bulionowi bulgotać przez kolejne 10 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do garnka z mięsem i dalej gotować.

Rozgrzej masło na patelni na drugiej płycie grzejnej. Drobno posiekaj oczyszczoną cebulę i wrzuć ją na patelnię, gdzie będzie smażona na różowo. W międzyczasie drobno posiekaj marchewkę (możesz ją również zetrzeć) i dodaj na patelnię z zeszkloną cebulą. Chwilę razem podsmażamy i dodajemy drobno pokrojoną paprykę. Wlej tę mieszankę do garnka z bulionem i ziemniakami i gotuj przez kolejne 8 minut.


W tym czasie przygotuj nadzienie. Wbij jajka do miski i ubij je, aż będą gładkie. Stopniowo wlewaj je do miski z zwykłą mąką i mieszaj łyżką do uzyskania kruchej konsystencji. Nie ugniataj mieszanki przez długi czas, aby zamiast kulek nie powstało ciasto. Makaron przesiej przez gęste sito, aby pozbyć się nadmiaru mąki i przełóż do czystej miski.

Gdy ziemniaki będą miękkie w zupie (sprawdź, czy ziemniak da się łatwo rozgnieść szpatułką, jeśli nie, pogotuj jeszcze trochę) i kurczak oddziela się od kości, wyłowić kości z zupy. Zwiększamy moc palnika do maksimum i gdy tylko zacznie szaleńczo bulgotać, wlewamy do zupy przygotowany makaron.

Orzechy wsypywać do zupy ręcznie partiami, nie wsypywać wszystkich naraz. Po tym nie mieszaj od razu zupy, tylko delikatnie zeskrob powierzchnię łyżką. Gdy woda znów zacznie się gotować, możesz zacząć powoli mieszać. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę przez kolejne 2 minuty.

Drobno posiekaj koperek lub inne zielone zioła. Zdjąć gotową zupę z kuchenki, usunąć pianę z powierzchni, na wierzch wrzucić liść laurowy i posiekany koperek, przykryć garnek pokrywką i poczekać, aż zioła trochę się zaparzą w gorącej zupie. Rozdziel zupę na talerze, posyp świeżo posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawaj.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!