Zupa fasolowa z mięsem. Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk

Składniki

  • boczek – 100 gr
  • olej – w razie potrzeby
  • cebula – 1 szt
  • żeberka wieprzowe – 450 gr
  • marchewka – 1 szt
  • czerwona papryka – 1 szt
  • zielona papryka – 1 szt
  • ostra papryka – 1 szt
  • czosnek – 2 ząbki
  • pieczarki – 100 gr
  • pomidory – 3 szt
  • ziemniaki – 2 szt
  • fasola w puszkach – 300 gr
  • woda – 1 litr
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • słodka peruka – do smaku
  • rozmaryn – do smaku
  • pietruszka – do smaku
  • koperek – do smaku

Przygotowanie

Boczek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na odrobinie oleju w większym garnku. Następnie dorzucić cebulę pokrojoną w paski i na koniec żeberka wieprzowe pokrojone na mniejsze kawałki z odpowiednią ilością mięsa. Smażymy wszystko na dużym ogniu przez około 3 do 5 minut i mieszamy.

Marchewkę, czerwoną i zieloną paprykę, pieczarki, ostrą paprykę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wszystko wrzucamy do garnka. Następnie przekrój pomidory i zetrzyj je na grubej tarce, pozostawiając jedynie skórkę, której nie używasz. Włóż pomidory do garnka, przykryj i gotuj wszystko na małym ogniu przez około 15 minut.

Następnie ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do garnka wraz z solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Dodać fasolę z puszki bez marynaty i zalać 1 litrem wody. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 15 do 20 minut. Na koniec posiekać natkę pietruszki i koperek, dodać do zupy i podawać.

error: Treść zabezpieczona !!