Karkówka z kremowym ryżem zapiekana w szklance – sposób przygotowania
Oryginalny design i niesamowicie pyszny smak. To właśnie sprawia, że ten przepis na wieprzowinę z kremowym ryżem i warzywami piecze się w słoiku z masonem.

Składniki
- ryż – 250 gr
 - marchewka – 250 gr
 - cebula – 200 gr
 - śmietana do gotowania – 600 gr
 - karkówka wieprzowa – 1200 g
 - boczek – 200 gr
 - sól – 10 gr
 - mielony czarny pieprz – 5 gr
 - bazylia – 3 gr
 - słodka papryka mielona – 5 g
 - oliwa z oliwek – 20 ml
 
Przygotowanie
Przygotuj duży słoik na przetwory, który zmieści się w Twoim piekarniku (najlepiej 5 litrów, w przypadku mniejszego będziesz musiał dostosować ilość składników) i dokładnie wyczyść go wewnątrz i na zewnątrz. Nie będziesz potrzebować pokrywki.
Obierz cebulę i oczyść marchewkę. Pokrój oba w cienkie paski i włóż do słoika, zaczynając od cebuli, a następnie marchewki. Warstwę marchwi w słoiku zalać surowym ryżem i wszystko zalać 600 ml śmietany do gotowania.

Pokrój karkówkę w plastry i pokrój je w mniejsze kostki mniej więcej wielkości gulaszu. Mięso przełożyć do miski, posypać solą, słodką papryką, suszoną bazylią i mielonym czarnym pieprzem. Dodaj oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj składniki, aby wszystkie kawałki mięsa były całkowicie pokryte przyprawami.
Przygotuj plastry bekonu i kilka szaszłyków. Na patyczek do szaszłyków nabijamy kawałek mięsa, a następnie plasterek boczku złożony w mniejsze opakowanie. W ten sposób naprzemiennie układaj warstwy jeszcze około trzy razy, aby szaszłyki zmieściły się pionowo w szkle.

Przygotuj cztery szaszłyki mięsne zgodnie z opisem i włóż je do szklanki, wbijając je w warstwę ryżu na dole. Wierzch słoika przykryć złożonym na pół kawałkiem folii aluminiowej i wstawić słoik do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, w którym słoik z mięsem i ryżem zapiekać około 50 minut.

Po ugotowaniu wyjmij szaszłyki z mięsa ze słoika, wydrąż mieszankę ryżu, cebuli i marchwi i podawaj razem jako pyszny lunch.
