
Umyte i obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka, zalej wodą. Gotujemy 15 minut.

Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez sito do miski. Dodaj miękkie masło i wymieszaj puree.

Oddziel białko od żółtka. Dodaj żółtka do miski z puree ziemniaczanym.

Dodać sól i mielony czarny pieprz. Natkę pietruszki posiekać nożem i dodać do miski.

Na koniec dodać grubo starty ser i dokładnie wymieszać. Włóż ciasto do rękawa cukierniczego.

Z ciasta uformować pałeczki na papierze do pieczenia i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Ubij białka na talerzu trzepaczką.

Wlej bułkę tartą do płytkiego talerza. Zamrożone ciasto pokroić w ruloniki.

Ciasto obtaczamy najpierw w ubitym białku, a następnie w bułce tartej. Krokiety wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor.

Gotowe krokiety układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Możemy podawać.

Last Updated on 22 grudnia 2022 by admin