Te białoruskie placki ziemniaczane to hit na moim stole. Gdy tylko wystawię ją na stół znikają w kilka chwil

„Czarownicy” są dumą kuchni białoruskiej i litewskiej. Tradycyjnie danie te przygotowywane było z mąki i jajek, ale z czasem zwykły przepis nieco się zmienił i mamy okazję cieszyć się smakiem dania bardziej przypominającym placki. Zazwyczaj podaje się ze świeżą kwaśną śmietaną.

Z wielką przyjemnością dzielę się z Państwem genialnym przepisem na te obłędnie pyszne i sycące danie!

Składniki

  • Ziemniaki – 1 kg
  • Mielona Wieprzowina – 350 g
  • Cebula – 2 sztuki
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Sól – do smaku
  • Olej słonecznikowy – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku

Przygotowanie

Obierz i posiekaj 1 cebulę, usmaż na patelni na oleju słonecznikowym z mielonym mięsem. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.

Obierz i zetrzyj ziemniaki na grubej tarce, odciśnij powstałą masę z nadmiaru płynu. Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz do smaku i obraną cebulę (najlepiej przepuść ją przez maszynkę do mięsa).

Wszystko dobrze wymieszaj. Za pomocą łyżki stołowej umieść masę ziemniaczaną na patelni, wyrównaj ją, aby uzyskać kilka placków o równej wielkości.

Następnie ułóż nadzienie mięsne na placku i przykryj je innym plackiem ziemniaczanym.

Smaż na małym ogniu, aż będą złote po obu stronach. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!