Aby poczuć choć trochę lata w zimowe dni warto przygotować cukinię po koreańsku w słoikach. Jej smak jest nie do opisania, trzeba tego spróbować. Dzieci będą zachwycone porcją witamin do obiadu. Cukinia jest aromatyczna i pyszna.

Należy umyć cukinię i cieniutko zetrzeć. Marchewki umyć i również drobno zetrzeć. Przyda się tarka do marchewki po koreańsku.

Paprykę pokroić w cieniutkie paski. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, sypiemy cukier. Dodajemy przyprawy, czyli kolendrę, pieprz mielony i sól. Aby smak był bardziej aromatyczny dodajemy ocet i paprykę ostrą.

Dodajemy rozgnieciony czosnek. Rozgrzewamy patelnię z olejem roślinnym. Należy polać nim warzywa w misce. Mieszamy i odstawiamy na trzy godziny, aby smaki przeszły ze sobą.

Z zamarynowanych warzyw stworzy się sok. Wkładamy ciasno warzywa do słoików i wlewamy sok. Słoiki zagotowujemy w dużym garnku ze ścierką na dnie 20 min.

Następnie odwracamy słoiki odwrócone dnem do góry, owijamy kocem i czekamy aż powoli ostygną.

Last Updated on 23 sierpnia 2022 by admin