Dodatkowo:
Kapustę pekińską podziel na pojedyncze liście.

Zalej je wrzątkiem, przykryj i odstaw na 15 minut. Wlej 100 g ryżu do wrzącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na odrobinie oleju.

Dodaj posiekaną paprykę, startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, czarny pieprz i podsmaż.

Podziel mieszankę na pół – dodaj połowę do miski z mielonym mięsem oraz ryżem, wymieszaj.

Wypełnij masą liście kapusty – w razie potrzeby odkrój twardą część liścia.

Faszerowaną kapustę ułóż na blasze do pieczenia. Dodaj do pozostawionej mieszanki warzyw, sól, paprykę, przyprawy i zagotuj.

Zalej nią kapustę. Polej również gorącą wodą (250 ml). Przykryj wilgotnym papierem do pieczenia oraz folią.

Piecz 40 minut w 220 C. Gotowe danie posyp natką pietruszki.

Last Updated on 19 lipca 2022 by admin