Domowe przetwory czy przyprawy zawsze inspirują do przygotowania pysznych dań, a ze świeżymi przyprawami są znacznie smaczniejsze.
Przyprawę tę można przygotować bez dodatków i zrobić 100 g naturalnego proszku czosnkowego z 3 główek świeżego. Alternatywnie możesz zrobić domową przyprawę z czosnkiem i suszonymi ziołami, a tym samym podwoić ilość oryginalnej przyprawy.
Przygotowanie przyprawy jest bardzo łatwe, jeśli masz w domu blender. Ale nawet jeśli go nie posiadasz to poradzisz sobie równie prosto.
Obierz ząbki czosnku. Następnie zmiel czosnek w blenderze. Masę czosnkową połóż cienką warstwą na blachę do pieczenia i susz w temperaturze 50 stopni. Sprawdzaj okresowo czy czosnek jest gotowy. Powinien być suchy i kruchy. Gdy już ostygnie, zmiel go w młynku do kawy lub moździerzu i przesyp do hermetycznego pojemnika.
Jeśli nie masz blendera, możesz zetrzeć czosnek na tarce lub przepuścić go przez praskę.
Gremolata to włoska mieszanka ziół i czosnku o obłędnym cytrynowym aromacie. Dodaje się ją do dań mięsnych, gulaszów i owoców morza. Świetnie sprawdza się także w różnych sosach i przekąskach, można ją dodać do sałatki lub po prostu pomarnować na kanapkę.
Obierz i posiekaj czosnek w blenderze. Włóż tam także pęczek pietruszki. Cytrynę umyj, wysusz. Zetrzyj skórkę z cytryny.
Last Updated on 24 czerwca 2022 by admin